Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

zaterdag 8 februari 2014

TOCH NOG WINTERPRET……

In de laatste aflevering van november 2013 beloofde ik dat wij ons in de volgende Blog “in woord en beeld”zouden gaan verplaatsen in kerstsfeer…! Deze blog had reeds in december moeten verschijnen. Welnu, al is het wat later, wij vervolgen de geschiedenis van het VGF met de opnamen van onze kerstspecial in maart 1988. Het Oostenrijkse Westendorf is het betoverende decor. Komen wij dus, na het uitblijven van ook maar één vlokje sneeuw of één millimeter ijs in ons Hollandse landschap, toch nog in winterse sferen…

NAAR DE WITTE BERGEN
Een enorme voorbereiding gaat er aan vooraf eer je met een club van zo’n 60 neven en nichten kunt vertrekken naar Oostenrijk. Allereerst het repertoire instuderen en ook nog (voor de play-back) uit het hoofd leren ! Vervolgens het organisatorische gedeelte van de reis. Koen en Gerard hebben daar hun handen vol aan. Het wordt een inspannende, nauwkeurige, maar óók een ook hele leuke ‘klus’ om te organiseren! Geen echte vakantiereis, maar een aantal dagen hard werken en ploeteren in de sneeuw. Regisseur Paul en zijn assistente Hannie zien een kerstspecial maken met het van Gemerens Familiekoor “als hoogstandje in de televisiewereld” helemaal zitten! Natuurlijk vraagt het wel van beide kanten inzet en discipline, werken en volharding, geven en nemen gemengd met een enorme dosis humor, (sneeuw)pret en familieleut….
 Uiteraard moet aan van alles gedacht worden met een tijdelijke emigratie van zo’n groot gezelschap naar de witte Tiroler bergen. Neem bijvoorbeeld het onderbrengen van 60 ‘filmsterren’ in verschillende hotels en Pensions.

IN DE PRIJZEN

Op 23 maart 1988 vertrekken wij in alle vroegte met de touringcar van De Favoriet naar het Oostenrijkse Westendorf. Met als bagage: avondkleding, wintersportkleding, prijzen voor de bingo en rijmwedstrijd, paspoort, koormap en natuurlijk de nodige Oostenrijkse shillingen! Lunchpakket en thermoskan gaan eveneens mee. Allerlei ‘geleende’ wintersport spullen (zonder reclame erop), strijkijzers en reiswekkers, zelfs extra snaren voor de gitaren liggen onderin de bus. Zeer kostbare en bijzonder lading niet onvermeld blijven: 5 lieve nichtjes, in blijde verwachting van waarschijnlijk wel nieuwe muzikale talentjes…! Speciaal is dat we allemaal ‘in nette kleding’ in de bus moeten verschijnen omdat we bij aankomst officieel zullen worden ontvangen door Herr Bürgermeister von Westendorff .Het is een busreis als alle andere: kaartspel en andere speeltjes komen tevoorschijn. Janny is voorbereid om bij eventuele calamiteiten eerste hulp te verlenen. Koen gaat aan de slag om de 100 gulden p.p. te innen, wat de reis kost! Ook de loten verkopers melden zich en een lekker achtergrond muziekje verhoogt de sfeer! Gezelligheid, dolle pret en lachen om allerlei flauwe kul waar je alleen om kunt gieren wanneer je er zelf bij bent… Vooral de loterij gaat er altijd weer in als Zwingelspaanse koek. Ook de limericks zijn vaak leuk of ontroerend. Ik heb een ordner vol met foto’s krantenartikelen, reacties, koorbrieven en rijmen. Twee druk ik er hier af: van Alice door haar vooruitziende blik, van Piet van Gemeren Azn vanwege zijn link naar Oom Koen van Gemeren waardoor het VGF van start ging…!

ZES MILJOEN KIJKERS

Het verblijf in Westendorf was onvergetelijk! We hebben veel gelachen om allerlei komische situaties. Ook veel tranen gelaten, was het niet van de pret, dan wel van ontroering! Heel bijzonder allemaal! Iedereen kent het eindresultaat van ons 5 daagse filmavontuur: een prachtige kerstspecial die wij waarschijnlijk allemaal in de loop der tijd gezien hebben! Alle complimenten gaan hierbij naar Paul en Hannie met hun cameraploeg.

Met alle vakmanschap en bezieling hebben zij een ongeëvenaard familieproduct gerealiseerd waar we heden ten dage nog trots op zijn! Ruim zes miljoen mensen zagen de special en waardeerden het programma met een 8.3!

Na de uitzending van de kerstspecial op 17 december 1988 om 19.20 uur kwam er een ‘lawine’ van reacties los in kranten, tijdschriften en bij de koorleden thuis. Zelfs een spontane reactie van onze minister president Ruud Lubbers en zijn echtgenote Ria ontbrak niet!

Om een indruk te geven en de sfeer te proeven van alles wat wij die dagen hebben beleefd in de besneeuwde Alpen, geeft het filmpje de “Making Off" letterlijk een verrassend mooi beeld!

 


WORDT VERVOLGD.