Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

vrijdag 30 augustus 2013

1986 EEN NIEUW BEGINDe oproep van 5 februari in de zeer strenge winter van 1986 om weer te starten met het koor heeft een verrassend warm effect. Binnen 14 dagen komen ruim 40 positieve reacties binnen. Op 19 februari, wanneer de Elfstedentocht aanstaande is, kan ik het koor melden dat de muzikale ijsvloer sterk genoeg is om weer van start te gaan. Als huis- annex ijsmeester doe ik dan ook een beroep op de muzikale rayonhoofden om op 4 maart weer bijeen te komen teneinde te kunnen besluiten de koorijzers weer onder te binden. En jawel hoor: dankzij deze samenkomst ligt er een startvergunning klaar voor een nieuwe VGF tocht langs kerken en kathedralen…..!

PUZZELTOCHT.

Zoals zo vaak tijdens donkere dagen voor kerst begint ook de dag op 9 december 1986 druilerig en nat. Tegen de avond klaart de lucht èn ons humeur op! Wanneer er dan óók nog sterren aan de hemel verschijnen besluiten we om toch maar om te gaan…. Dus tuffen er deze avond 3 auto’s, elkaar nauwlettend in het oog houdend, over donkere landwegen en dijken langs het stadje Leerdam, waar waarschijnlijk nog tot laat in de avond glasblazers in het zweet des aanschijn hun brood staan te verdienen! Gevaarlijke slingerwegen, met hier en daar wat lantaarns die een zacht dorpspitje uitstralen markeren onze wegen die uiteindelijk leiden naar een gehucht dat zelfs Zwingelspaan overtreft: Gellicum! Een eeuwen oud kasteeldorpje aan de Linge dat qua sfeer iets oproept uit de tijd van Merijntje Gijzen. Een gehucht met een decor voor een streekroman! Eindelijk zien we in de verte wat huizen met kleine raampjes en vensters waarachter lichtjes proberen de duisternis in te priemen. In het licht van een buitenlantaarn zien we rook omhoog kringelen van een kachel of open haard. Dan ineens doemt er het bordje Gellicum op en wij stoppen we bij een huis aan de Lingedijk dat voldoet aan de beschrijving van onze gastheer deze avond. Het van Gemeren orkest is er, bij Lex en Margriet! We treden binnen in dit ‘optrekje’ uit vroeger tijden en snuiven gretig de lucht van de open haard op. Snel komen we tot de conclusie dat er meer mensen in een stal wonen, maar dan van een ècht boerderijtje, met sfeer en gezelligheid van plafondbalk tot plavuis. Na de muziekinstrumenten uit- en de koffie ingeladen te hebben beginnen we met repeteren voor onze eerste kerstplaat..!

DE BEUK ERIN…

Terug naar “de nieuwe start” in maart. Vol goede moed zijn we weer gestart met repeteren. Profiterend van de vooruitgang na een zware economische recessie vanaf begin jaren ’80 (bijvoorbeeld benzine veel goedkoper geworden, en we krijgen weer opslag..) gaan we vol goede moed zingen. Ineens is er het idee om een kerstplaat te gaan maken, Al lang een wens van mij! Ten eerste past zo’n plaat
helemaal in de “familiesfeer” en vervolgens is repeteren met een doel een prima stimulans. Kerstliedjes volop, dus steken we snel de koppen bij elkaar en binnen korte tijd is het repertoire bekend. Iedereen enthousiast en er gaat een brief naar de koorleden met de stimulerende kreet “DE BEUK ERIN”, want het streven is om binnen een jaar de kerstplaat uit te brengen…

Wat een werk moet er verzet worden: veel repeteren, orkest samenstellen, arrangementen maken, overleggen met de platenmaatschappij, naam verzinnen voor de plaat, foto maken voor de hoes, enz. enz. Het orkest is snel gevormd. Daar ik een fervent liefhebber ben van The Ray Conniff Singers, stond voor mij al snel vast dat het leuk zou zijn met het koor een deel van de plaat ‘in de stijl van Conniff’ op te nemen. Muzikale talenten genoeg: Sjoerd, Heleen en Lex spelen gitaar, dus is al snel een sprankelend gitaartrio gevormd. Eric is helemaal thuis op de clavinova, Chris plukt de bas en Alex 2 slaat de trom. Piet zweeft op vleugels met zijn piano en Henk blaast al jaren een paar duizend orgelpijpen aan! Liesbeth is met haar warme stem al bij haar geboorte in de muzikale wieg gelegd voor dit repertoire en neemt dus de solopartijen voor haar rekening! Met een deel van deze muzikale familieclub repeteren we dus op die 9e december thuis bij Lex en Margriet.

IDEEËN GENOEG.

Naam van de plaat! Deze is ook snel gevonden; “Christmas with the Family” Dan de foto voor de hoes, zo’n heerlijke grote sfeervolle hoes met een winterse uitstraling… Volop ideeën natuurlijk zoals, het VGF in een arreslee, of, een winters tafereel van het koor in een besneeuwd bos. Vanzelf ook lollige ideeën: een foto met de hele club verkleed als Kerstman. En, 58 kerstballen met een foto’tje van de koorleden erin… enz. Al brainstormend valt ook de naam van Rien Poortvliet, kunstschilder in Soest. Toevallig heeft zijn vrouw ook nog familiebanden met de van Gemerens.

Op een ‘gedurfd’ moment schrijf ik een brief naar Rien met de vraag of hij een tekening zou willen maken voor de hoes van de nieuwe kerst LP van het Van Gemerens Familiekoor. Groot is mijn verbazing als na een paar dagen de telefoon gaat en ik Rien Poortvliet aan de lijn krijg… Hij staat welwillend achter het idee van mijn vraag maar zegt: “Ik heb geen tijd om iets voor je te tekenen maar ik heb nog wel iets moois liggen, een arreslee in een besneeuwd bos, getrokken door een mooie knol. Ik zal mijn uitgeverij inlichten om welke tekening het gaat en je kunt hem morgen bellen. Zeg dan dat je van mij toestemming hebt de tekening te gebruiken en vraag ook de uitgeverij om toestemming. Vraag dan meteen ook de litho”. De toestemming hebben we gekregen maar daarmee werd een rel geboren…

IN 1 SECONDE EEN REL GEBOREN….

Degene namelijk, die met man en paard (en slee..) model is geweest voor Rien Poortvliet zag tijdens de uitzending van ons optreden bij Willem Duys ineens live zijn portret op onze hoes in beeld…. Deze ‘paardenman’ belde mij een dag na de uitzending op zeer boze toon op en zei ondermeer: “mij is geen toestemming gevraagd om deze tekening te gebruiken, hoe zit het met het portretrecht, deel ik ook mee in de royalties? Zijn jullie commercieel, professioneel of amateur?" Even schrok ik en heb zo’n 20 minuten met hem gesproken en uitgelegd hoe de toestemming van ‘de tekening’ tot stand was gekomen! Uiteindelijk is de zaak in de minne geschikt met de belofte hem een LP te sturen. Met een begeleidende brief heb ik onze nieuwe plaat naar hem opgestuurd. En.. nooit meer iets gehoord.

IN HET ZWEET….

Vanaf april 1986 repeteren we consequent kerstliedjes, van ‘White Christmas’ tot ‘Eeuwen geleden’, van ‘Jingle Bells’ tot ‘Stil in die Nacht’…! Midden in de zomer van ’86 staan wij met zo’n 25 graden kerstliedjes te jubelen! Daar tussendoor nog optreden in de trouwdienst van Henk en Silvia, plus een optreden in het van Dam ziekenhuis in Rotterdam, waar onze sopraan Lenie tijdelijk verbleef ! Met het orkest repeteren we afwisselend in Rotterdam, Lunteren of Gellicum. Ook nemen we regelmatig ‘bij iemand thuis’ de alt/tenor/en baspartijen door.


Inmiddels is het, na zo’n 10 koorbrieven later, 1987. De eerste brief in dit nieuwe jaar heeft als aanhef: “Geestdrift maakt alle arbeid licht”... Dan doel ik op het enthousiasme en elan dat bij de optredens altijd onze kracht is geweest! Kortom: het moet er vanaf stralen! Het orkest brengt dit op 3 april in praktijk als de orkestband wordt opgenomen en Liesbeth haar solopartijen inzingt voor onze nieuwe kerstplaat!

In 1986 op een nacht gemaakt (Het manuscript)
Op maandag 1 juni 1987 nemen we de ‘Hollandse kant’ op in de sfeervolle Oude Kerk van
Zwijndrecht. Deze kerk heeft voor mij een bijzondere betekenis omdat hier het succes begon van "Stil in die nacht" dat nu
inmiddels op meer dan 15 cd's en DVD's is opgenomen. (Nu, ruim 25 jaar later keren we straks terug op deze religieuze grond, deze mooie kerk, waar we op 21 december a.s. ons kerstconcert hopen te geven)! Dinsdag 2 juni ’87 vindt de opname van de ‘orkestkant’ plaats in Studio Balance in Amersfoort. Wij beleven weer fantastische dagen, vol gezelligheid en humor. Zie de sfeervolle beelden!
Op 22 juni ’87 weer een topdag met een bezoek aan Slot Loevestein. Hier hebben we uiteindelijk de foto voor de binnenkant van de hoes genomen. Wat een feest was dat! Bijgaande exclusieve beelden illustreren dit! Intussen was het qua organiseren van kooractiviteiten zo druk geworden dat Koen inmiddels ‘fulltime’ medeorganisator is geworden. Samen smeden we de plannen voor de toekomst, en met veel succes…!


De volgende Blog gaat over uitkomen kerstplaat en de opnamen van onze kerstspecial in Oostenrijk. Hiervan is zoveel bewaard gebleven en is zó leuk dat een dubbele aflevering de moeite waard is!

WORDT VERVOLGD.

6 opmerkingen:

 1. Wat een gezellig blog weer. Je hebt je best gedaan. Leuke foto waar ik op sta. Of ik Nanda zie. Sjoerd zag ik op zijn rug.
  Bedankt!

  Kus Maatje

  BeantwoordenVerwijderen


 2. De late maar nog aangename zomerzon verwarmt mijn rug terwijl ik in de tuin van deze koude winterverhalen geniet. Ik kan die eerste studio ervaring nog exact terughalen bij Ben Uitjes. Mooi geschreven, leuk om te zien en een mooie opmaat naar Kerst 2013....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerard wat heb ik weer genoten
   Ik was er niet meer bij
   Maar leuk hoor
   gr An

   Verwijderen
 3. Het was weer een geweldige blog! Een geweldig filmpje en prachtige foto's!.

  Bedankt, Gerard!

  Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een verrassing toch steeds weer ,ik krijg gewoon heimwee naar die tijd .
  Mooie beelden en mooie muziek en jonge koppies , prachtig , bedankt Gerard !
  Liefs , Jacques en Rietje (Storms) uit Frankrijk .
  P.S. Mis je het niet ?

  BeantwoordenVerwijderen