Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

donderdag 7 juni 2012

FAMILY SONG AND MOVIES.

We schrijven maandagavond 5 februari 1979. Onze platenmaatschappij, in de persoon van Gé Voskuylen gaat na de repetitie mee naar ons huis aan het Crouwelpad. Deze avond is hij getuige geweest van ons nieuwe repertoire voor de derde plaat.
Hij zegt goed enthousiast te zijn over het repertoire en stelt direct voor om een groot orkest als begeleiding te nemen voor deze nieuwe elpee. Dit naar aanleiding van een goede verkoop van de eerste twee producties en zijn optimisme over het nieuw op te nemen repertoire! Eveneens vraagt Gé aan mij om contact op te nemen met arrangeur Bert Paige….. en daar schrik ik wèl even van!
Bert Paige, een beminnelijke Belg, de eenvoud zelve, zo weggelopen uit een tekening van Anton Pieck, maar een grootmeester wat arrangeren betreft. Hij is zo ongeveer de huisarrangeur van het Metropole Orkest en Toots Thielemans, speelt bij The Ramblers, werkt voor veel artiesten zoals Wim Sonneveld, Liesbeth List en Boudewijn de Groot. Ook arrangeerde hij onvergetelijke nummers zoals: Het Dorp, Catootje, Aan de Amsterdamse Grachten, Het Spinnewiel en… Zo heerlijk rustig.

Naar Hilversum
“Maak maar een afspraak met hem en neem je muziek mee….”, zegt Gé, en in zijn ogen zie ik iets van: dit kon wel eens een kip met gouden eieren zijn…. En zo rijd ik een paar weken later (niet zó heerlijk rustig…) naar Hilversum waar Bert woont.
Awel, de ontvangst is allerhartelijkst en we nemen plaats aan een vierkante tafel met zo’n rood tafelkleed uit grootmoeders tijd. Met belangstelling vraagt hij, met een Belgisch accent, naar het koor en of we gaan opnemen in de studio of in een kerkske…
Ik neem met hem de 12 nummers door die hij moet arrangeren. Bij ieder nummer vraagt hij wat mijn wensen zijn en met een klein potloodje, waar hij soms eerst even op kluift voor hij schrijft, zet hij op ieder liedje zijn aantekeningen. Zichtbaar plezant om mijn vraag hoe hij dat arrangeren doet zegt hij: “ ik bekijk de muziek, zit aan mijn tafelke en schrijf het arrangement, zonder hulp van een instrument. Als ik de partituur klaar heb schrijft mijn vrouw, met potlood, alle partijen uit voor de instrumenten”!
Ongeveer 2 uur zitten we gezellig te kletsen en in die tijd ontstaat er kort gezegd een muzikale vriendschap tussen ons. Meestal hadden we daarna contact per brief. Hierbij zijn schrijfstijl. Bert Paige overleed helaas in 1987.

“In The Mood”.
Het wordt de komende maandagen weer hard werken op de repetities. We hebben lol en verheugen ons op de opnamen. Iedereen is ‘in the mood’ voor dit ‘echte werk’. Het instuderen van de patijen gaat vlot. Soms denk ik: er moeten absoluut veel muzikale genen zitten in de nakomelingen van Pieter en Jansje, want bijna alle zangnichten en chansonneven zingen binnen de tien minuten een vierstemmig liedje…Zo is het is bekend dat er zo’n 100 nakomelingen van Bach gedurende vele jaren actief waren in het musiceren, dus bewijst dit m.i. dat muzikale genen erfelijk zijn…
Steeds proberen wij overigens zoveel mogelijk onze neven en nichten te animeren om vooral geen repetitie te missen. De ene keer schrijft Alice een brief en dan schrijf ik weer een bemoedigend berichtje aan de koorleden zoals bijvoorbeeld op 18 mei ‘79:

"Er was eens een plaat die ieder deed verstomme ...
van een koor dat naar de top was geklomme...
Maar hij mot nog verschijne...
dus wil ik effe seine...
Dât je maandag allemaol mot komme…"!


Op 5 juni 1979 is de plaatopname en staan wij in De OpenHofkerk in Zwijndrecht. Eerst maakt een groot orkest ‘s morgens de orkestband en de rest van de dag zingen wij het repertoire in: De Family Song, Geef mij nog vijf minuten, De stenen stad, Geprezen zij de Heer, enz. En het ging als een speer. Een tijd van wachten breekt aan. In het najaar is de plaat klaar.
Hierbij een foto en een stukje tekst van de hoes van de L.P. Weliswaar geen gouden (eieren)plaat, maar wel onvergetelijke gouden tijden…!

Als een geschenk…..

De rest van het jaar is het repeteren en optreden. Op 28 oktober in Hoogvliet en 11 november in Oudewater. En dan komt er rond die tijd, als een geschenk uit de hemel, een uitnodiging binnen van “Cellar Gospel Seventy” uit Amersfoort. Een aanvraag voor medewerking aan hun jubileum concert in de St. Joriskerk op 4 oktober 1980. Daar wij reeds op zoek zijn naar een locatie voor een ‘weekend uit’ rondom het 12,5 bestaan van ons koor, krijgen wij het plan om in de buurt van Amersfoort iets te gaan zoeken om dit feest te vieren. Dit idee is het begin van weergaloos festijn in Amersfoort èn een pracht concert in de St.Joriskerk met de enthousiaste Gospelgroep “Cellar Gospel Seventy” èn organist Klaas Jan Mulder.
Bij het organiseren van het jubileumfeest stond eigenlijk al snel één ding vast: het moet een weekend worden “in de sfeer van een boeren bruiloft in ouderwetse stijl”. Met verkleedpartijen van “ Zorro tot middeleeuwse adel”. Gezelligheid en stijl staan voorop en alle koorleden moeten iets doen, van rijmen tot cabaret. De entourage voor dit evenement vinden wij in de “Fasta Hoeve” onder de rook van Amersfoort. Een soort hotelboerderij annex landgoed met alles erop en eraan: slaapzalen met stapelbedden , een gezellige recreatiezaal, intieme eetruimte, verwarmd zwembad, tennisbaan, trimbaan, grote sporthal, een leuke bar en tot slot nog zo’n 3 hectare bos. Kosten voor dit weekend zijn slechts 70 florijnen per persoon, all in! Foto’s feest: Boudewijn, Gertjan, willeke

Wat een feest
Voorpret is vaak de leukste pret. Zo ook de aanloop naar dit weekend en op maandagavond 29 september tijdens de repetitie krijgen de neven en nichten de laatste instructies en papieren:

A - Ieder koorlid krijgt een gesloten envelop. Deze wordt vrijdagavond op een teken allemaal tegelijk geopend. Wat er in zit zie je vrijdag wel.
B – Een kaart met het embleem en de letters VGF erop. Plak de kaart op je voorruit van de auto.
C – Een kaart met aan de ene zijde een heraut en aan de andere zijde een limerick waarvan de laatste regel ontbreekt. .. Maak deze limerick af, doe hem in een gesloten envelop en lever deze vrijdagavond bij aankomst in. De laatste regel, die slechts 1 persoon weet, zit in een verzegelde envelop. Wie de regel weet te raden krijgt een ‘vette’ prijs…..
D – Plattegrond en routebeschrijving naar Amersfoort.

De slaapindeling: alle 70 neven en nichten slapen in de volgende ‘optrekjes’:
De Ratelkamer:   Petra, Willeke, Marijke, Anita, Conny, Betsy, Annelies, Selma.
HetStormhol: Joop, Riek, Gerrit, Janny, Jo, Piet, Geertje, Riet, Gert, Piet van G.
De Maestrosuite:  Gerard, Gerda, Janny, Hans, Alice, Ad, Atie, Lenie, Frits, Rens.
Het Knapenhol:    Eric, Leo, Anton, Alex, Bas, Henk, Boudewijn, Gertjan, Henk, Ronald, Rudi
Ontspanningserf:  Leo, Riet, Sander, Willie, Magda, Ans, Piet, Gré
Het Hoogebrugje: Henk en Annie, Aat en Jeanette
Heinekenhoekje:   Bas, Lia, Sjoerd, Maatje, Koen, Wilma, Truus, Arie
In De Soete Suyckerbol: Sita, Jaap, Henk, Tineke, Anja, Niek, Henk, Ineke, Koen, Ineke.

Op vrijdagmiddag 3 oktober rond de klok van 4 uur komen wij aan bij de Fasta Hoeve. Wij hebben een ontvangst voorbereid die niemand licht zal vergeten. In een decor alsof het een opname of première betreft van een film of musical .
Het wordt een weekend om nooit te vergeten. Zo’n 70 man jong en oud, in harmonie bij elkaar. Een gemêleerd gezelschap waarin ieder zijn eigen wijsje zingt, maar waar de ‘verschillende’ melodische stemmen toch steeds weer in harmonie herenigd worden…. !
Veel neven en nichtjes hebben hun steentje bijgedragen aan het succes van het weekend.
Voor het ‘Menu bij kaarslicht’ bijvoorbeeld maakte Alice onderstaande menukaart. Ook ontwierp zij een verjaardagskalender ter gelegenheid van ons 12,5 jarig bestaan. Jacques Bennis heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt met het schitterende drukwerk en Gerrit Storm legde het weekend vast op celluloid.
Alles van dit weekend is bewaard gebleven: het draaiboek, de deelnemerslijst, de slaapindeling, alle limericks, de kalender, foto’s, liedjes en … de film. Uiteraard krijgen we hier een bloemlezing van al het documentatie materiaal. In twee filmpjes volgt hier een impressie van dit “om nooit te vergeten” weekend. De beelden spreken voor zich. ..!







WORDT VERVOLGD.

7 opmerkingen:

  1. Hallo Gerard,

    Graag wil ik mij aanmelden voor je "overige documentatie", genoemd in
    jouw laatste "Souvenirs".
    Ik vraag mij af hoe jij het verhaal in je hoofd hebt zitten
    of dat je terug valt op notities die jij maakte.
    Hoe dan ook: Het zijn zeer lezenswaardige verhalen en het leuke van is
    dat wij ze ook meebeleefd hebben.
    Ze blijven heel boeiend!!!!!

    Groeten van huis tot huis.

    Piet van Gemeren Azn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve ome Geer,

    Wat een meer dan (te) gekke familie!!!
    Genoten van de souveniers en weer in de sfeer van weleer.
    Leo komt zo en we hebben een van Gemerensfamiliekoorplaatjesavond (ja, ik heb nog een pickup).

    We gaan dus zo dadelijk genieten van de oude elpees!

    Kus X Monique.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Gerard en Gerda,

    Zojuist de film zitten bekijken:wat was het allemaal geweldig toen dat weekend!!
    Ik heb gewoon hardop zitten lachen en kreeg soms ook kippenvel van die neven en nichten die er nu niet meer zijn; wat een document om ze op deze film nog weer te zien!

    Bedankt en een fijn weekend en liefs,
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, Gerard,
    Wat leuk, dat wij, ook al waren we niet altijd “lid” toch dank zei jouw doorzetten zo zoetjesaan weten wat er allemaal is voorgevallen in de van “Gemeren bende” TOP!!
    Gr. Gerrit Storm.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag lieve twee,

    Maken jullie het goed? Dat hopen van harte en met ons is het ook prima.
    Weer een nieuw hoofdstuk van de ‘feuilleton over het VanGemerens Familiekoor’ en daar genieten we erg van. Afgelopen weekend hadden we logees en de zaterdag buiten doorgebracht, maar op zondag was het regen, regen en nog eens regen en toen bedacht Leo om de 2 DVD’s nog eens te laten zien en de vrienden vonden het ook erg leuk en ook zo mooi. En zo hebben wij ook van die geweldig mooie, leuke en bijzondere herinneringen aan dat koor van jou, Gerard, en Alice. We missen haar en Gert best wel, mede omdat we elkaar met grote regelmaat zagen en spraken en dan was het altijd weer een ‘happening’.

    Alle goeds aan jullie en alle bekenden en reuze bedankt voor jouw inzet, Gerard.

    Lieve groeten van ons,

    Leo en Corrie van Wingerden
    P.S.
    Mocht er ooit nog eens een optreden zijn, dan wel ff laten weten, hoor!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gerard,hartelijk dank voor de DVD.
    Ook heb ik weer ontzettend genoten
    van je verhaal,en niet te vergeten je leuke film.
    Dank je wel,
    Piet en An.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat ben ik altijd blij met m'n geweldige, gezellige, humorrijke familie. Hopelijk ga je bloqs in boekvorm uitgeven tzt. Ik schrijf me al vast in!
    Weer hartelijk bedankt voor het "beleven" van de familiegeschiedenis.

    BeantwoordenVerwijderen