Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

maandag 6 juni 2011

VOOR DE VUIST WEG GELEEFD….

Al voorbereidend op mijn 18e hoofdstuk hoorde ik het bericht van overlijden van Willem Duys. Direct gingen mijn gedachten terug naar die gure novemberdag in 1987 toen wij met het van Gemerens Familiekoor per touringcar naar ‘HOTEL ORANJE’ in Noordwijk reden om daar op te treden in het programma “Voor de vuist weg” van Willem Duys. Om mij bij de actualiteit aan te passen vind ik het daarom juist nu het moment om in een speciale aflevering ‘mijn souvenir’ uit die tijd op te tekenen en wil graag stilstaan bij de impact die het optreden in ‘De Vuist’ had voor ons koor. Deze legendarische televisiefiguur vestigde zijn naam reeds in de jaren ‘60 als Willem-O-Duys…! Willem zijn manier van ‘bezig zijn’ heeft mij altijd erg aangesproken. Waarom…? Voornamelijk zijn bedenken van dingen die ‘niet normaal’ zijn! Maar dan wel leuke, spectaculaire en niet alledaagse dingen. En die hebben wij in het bestaan van ons koor heel veel meegemaakt. Voorbeelden hiervan zijn er volop, te beginnen bij het maken van geluidsproducties, specials, tv optredens en het geven van concerten. Voorts crossend met de touringcar door Nederland en Europa, vliegend met een boeing 737 naar Canada, zeilend in Amsterdam op het IJ met Henk de Velde en last but not least het optreden met Tom Parker voor 12.000 man in de jaarbeurs in Utrecht, om maar een paar ‘hoogtepunten’ te noemen. Willem was zeer muzikaal en een ‘eeuwig optimist’, overtuigd van het slagen van hetgeen hij bedacht! Hij lag nooit ergens wakker van, getuigde zijn dochter en hij was familieman bij uitstek! Wij waren allebei Leeuw en ‘verdienden’ beide een lintje… Vandaar!

HOE KWAMEN WE IN DE VUIST?

In september ’87 hoorde ik dat Willem Duys een ‘comeback’ aankondigde met een achttal nieuwe afleveringen van De Vuist. Ik stuurde ‘brutaalweg’ een brief naar de AVRO met een krantenartikel over het uitkomen van onze kerstplaat en enige tijd later werd ik gebeld door Noortje Kandt van de redactie met de vraag of ik een demobandje van de plaat wilde opsturen. Nog dezelfde dag ging dit bandje de deur uit en een aantal dagen later kwam de uitnodiging om in de Vuist “De Kerstmedley” te komen zingen. Sensatie alom… Aldus vertrokken wij op de 23e november naar HOTEL ORANJE voor de live uizending van de Vuist. Eigenlijk overbodig te zeggen wat een feest het was voor onze zangclub om al repeterend met de bus naar Noordwijk te rijden! En… gehaald en gebracht door Beuk…!

Daar aangekomen ontbrak het ons aan niets. De sfeer was er opperbest. In een zeer ontspannen voorgesprek vroeg Willem bijz
onderheden over het koor. Duys: “Eigenlijk mogen wij geen reclame maken voor de plaat maar ik zal kijken wat ik tijdens de uitzending kan doen”! Verder maakte hij er ons op attent dat, gezien de vele onderwerpen in de uitzending, de tijd ontbrak voor een interview maar hij beloofde wel een introductie “waarin hij aan het Nederlandse publiek de bijzonderheid van koor en plaat zou verkondigen…” Deze belofte maakte hij helemaal waar. Hij hield, tegen de toen geldende regel in, zelfs de kerstplaat seconden lang in beeld. Het was een complete ‘ster’ reclame. Onnavolgbaar deed Duys al improviserend zijn woordje, slechts ‘spiekend’ naar de namen van Pieter en Jansje….! Overtuig jezelf bij het zien van de film hoe hij, al improviserend, op zijn gemak ons aankondigde. Je ziet aan alles dat hij ons item leuk vond. Het koor, zoals het 24 jaar geleden eruit zag... zong de medley uit het hoofd, echter mijn blooper in het filmpje kon er wegens de live uitzending helaas niet uitgeknipt worden (na Willem zijn intro stond ik te vroeg op…)

REACTIES

Om 20.28 ging De Vuist de lucht in. Miljoenen mensen keken ernaar, na vier luttele minuten was ons optreden voorbij… maar de gevolgen voor het koor waren formidabel!! Bijna baldadig wilde Willem na afloop met het koor op de foto. Hij vroeg mij om hem een nieuwe kerstplaat toe te sturen om deze te draaien in zijn radioprogramma “muziekmozaïek”. De foto van het koor met Willem als middelpunt werd door ons, vergezeld van een persbericht, de dagen erna het land ingestuurd. En wat werd het gretig opgepikt door de pers. Een aantal krantenartikelen heb ik nog in het archief. Een paar krantenkoppen:

Uniek familiekoor te gast in de vuist van Duys.
Zingende familie met kerstplaat bij Duys.
Familiekoor met kerstelpee in de schijnwerpers
De van Gemerens zingen niet voor de vuist weg…
Familiekoor brengt kerstplaat uit.De reacties bij de koorleden logen er ook niet om. Ieder die het meemaakte zal denk ik nog wel zijn of haar herinneringen hebben aan het optreden in Willems ‘curieuze prentenkabinet’. Willem Duys, een inspirerende, spraakmakende ‘gewone’ man die nooit geëvenaard kan worden!
Tot slot: Het optreden in de Vuist was eveneens de directe aanleiding voor het opnemen voor de NCRV van de kerstspecial “Kerstfeest met het van Gemerens Familiekoor”. In maart 1988 vertrokken wij, alweer met Beuk, naar Westendorf in Oostenrijk om onze onvergetelijke special op te nemen. Maar daarover een aantal afleveringen later meer…

WORDT VERVOLGD.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Ik heb 'm op facebook geplaatst!

  xxx Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Gerard,

  We hebben genoten van je email met Willem Duys en het koor.
  Geweldig bedankt,

  Ploon en Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanuit de Alpe d'Huez, waar Atie en ik donderdag Jan zullen aanmoedigen die geld bijeen fietst voor kankeronderzoek, een groet aan jou, Gerard!
  Het optreden bij de Vuist was geweldig en het deed ons goed al die iets jongere gezichten te zien. De kwaliteit was als vanouds: Fantastisch!

  Groeten,

  Atie en Jan.

  BeantwoordenVerwijderen