Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

zaterdag 27 februari 2010

IN DE SOETE SUYKERBOL

Het is herfst, begin jaren ‘50. Op de Zwingelspaansedijk zwoegt een jongen met een handkar, geleend van de plaatselijke timmerman. Hij is onderweg naar de ongeveer 2 kilometer van zijn huis gelegen enige verlaten bushalte in de omtrek, ‘De Stoof’.
Om de tijd van de saaie rit wat in te korten gaat hij al huppelend en zingend in vierkwartsmaat, op en neer zwevend met de kar, richting de bushalte…
Het laat weinig te raden dat het ventje met die handkar de ongeveer 12 jarige Gerard is….

Mij viel namelijk met regelmaat de twijfelachtige ‘eer’ te beurt om een oom Leen van Gemeren mét koffers en nazaten af te halen van de bus wanneer zij tijdens de herfstvakantie een aantal dagen bij ons kwamen logeren!
Met een wagen volgeladen bagage, neef en nicht ‘hopte’ ik dan terug naar huis. Het plaatje laat zien hoe zo’n ‘douwkar’ er ongeveer uitzag.

Ik herinner mij trouwens dat veel familieleden uit Rotterdam regelmatig op Het Spaan kwamen logeren! Dat waren áltijd hoogtijdagen!
In afwisselende samenstelling kwam de bonte rij, vaak muzikale ooms, tantes, neven en nichten van allerlei pluimage naar ‘Het Huis Op De Hoek’ waar gezelligheid altijd troef was.
Deze gezelligheid én de geur van versgebakken brood, de beroemde eierkoeken, bolussen en worstenbroodjes hadden een enorme aantrekkingskracht op de ‘stadse’ familie… Zodoende was het bij ‘Oom Hein ’altijd een soort “In De Soete Suykerbol”.

Fijne herinneringen hebben we aan de logeerpartijen van bijvoorbeeld de nichtjes Ali en Janny van der Meijde. Op bijgaande foto ‘helpt’ Janny oom Hein met koekjes bakken.
Ali is dan nog totaal onwetend van het feit dat zij de latere Alice zal zijn, de mede-oprichtster van het van Gemerens Familiekoor..
Ik vond die familiebezoekjes wát gezellig! Onvergetelijk zijn de grappen en grollen van vooral de broertjes Leen en Arie van Gemeren en áltijd werd weer uitgekeken naar het door vader Hein uitgevonden jaarlijkse spelletje in de bakkerij, ‘handje raaien’
Verder maakte het harmonium, - afgewisseld door ‘spetterende’ stichtelijke gesprekken - overuren en de psalmen en gezangen schalden met regelmaat door het huis!

DE ORGELLES….
Uit mijn jonge jaren staan een aantal dingen op het netvlies die blijvend indruk op mij hebben gemaakt!
Zo herinner ik mij als de dag van gisteren de maandagen waarop ’s middags om kwart voor vijf de hoorspelserie “Saskia en Jeroen” werd uitgezonden. Ik zat aan de radio gekluisterd en in mijn fantasie beleefde ik de spannende avonturen mee!
Maar dat was nog niet alles, want na iedere aflevering was onze ‘achterkamer’ eventjes van mij, want na Saskia en Jeroen kwam ‘de populaire orgelbespeling’ van Piet van Egmond. Een fenomeen in die tijd! Mijn moeder zorgde - terwijl zij vis bakte in de keuken - dat ik ongestoord naar deze virtuoos kon luisteren…..
Deze “concerten” inspireerde mij om nóg meer achter het traporgeltje plaats te nemen.
Steeds vaker begon ik te ‘zeuren’ dat ik later “in de muziek” wilde én orgelles moest hebben!
Maar ‘Hein en Sijg’ zagen de donkere wolken boven Gerards hoofd al hangen bij de gedachte dat hun zoon ‘de verkeerde kant’ op zou gaan en ‘aan lager wal’ zou raken als hij van zijn hobby zijn beroep ging maken! Bovendien, bijvoorbeeld naar Breda orgelles halen was ‘veuls te duur’ in die tijd!

Maar om mij in mijn honger naar ‘meer en beter leren orgelspelen’ tegemoet te komen wisten pa en moe wel een oplossing;
De bovenmeester van mijn school, ook organist, zou mij wel orgelles kunnen geven.
En zo geschiedde in die dagen dat er een verzoek uitging naar meester Kruit om mij 1 keer per week een half uurtje les te geven.

“Stuur hem maar” was zijn reactie, dus ik naar orgelles. Het ging een tijdje goed totdat er het volgende gebeurde;
Op een middag kwam de bovenmeester een praatje maken in de bakkerij. Of hij nu van mij af wilde óf die keer een lollige bui had weet ik niet maar hij ‘flikte’ mij iets wat ik hem, zo jong als ik was, nooit heb vergeven.

Het was namelijk weer ‘knikkertijd’ en knikkers van klei met prachtig glimmende stuiters waren in die tijd ‘goud’ waard! En bewaren in een écht knikkerzakje, ik zie het nóg voor me!
Die keer zat ik op de vloer van de bakkerij al mijn gewonnen knikkers te tellen.Tijdens het Zwingelspaanse praatje liep hij langs mij en pardoes schopte hij m’n hele stapel knikkers door de bakkerij. Ik huilde van woede en was tot op het bot beledigd!!
”Lelijke rotvent, ik kom nooit meer orgelles bij jou halen” schijn ik geroepen te hebben.
Dag knikkers, dag meester, dag orgelles!
En ook dié avond lag ik weer vroeg onder de wol….

SALOMO.
Naar het schijnt was ik een kruising tussen een soort Pietje Bell en het type Dik Trom!
Regelmatig maakte ik het, op zijn Brabants gezegd, behoorlijk ‘van de man’ en vaak was er reden om mij flink tot de orde te roepen! Achteraf geheel terecht natuurlijk….
‘Varkentje loslaten’ en ‘kippetje jagen’ waren wel twee van mijn vele hobby’s.
Als variant op één van de mooie spreuken van Salomo: “wie zijn zoon liefheeft spaart de roede niet” werd óf de pantoffel óf de blote hand gehanteerd voor de bekende billenkoek, dikwijls met ‘meelevend’ leedvermaak gadegeslagen door die paar kleine broertjes van mij…

VOORBEELD EN INSPIRATIE.
Bijgaande foto’s doen mij herinneren aan mijn lieve zusje Jeanette die mij als kleuter - zittend op het aanrecht met m’n voetjes in een teiltje - van de dagelijkse wasbeurt voorzag en zorgde dat ik netjes gekleed naar school ging. Ook ’s avonds zorgde ‘Jansje’ zoals zij toen nog heette, dat ‘de kleintjes’ schoon naar bed gingen en op de knietjes hét kindergebedje van alle tijden “Ik ga slapen, ik ben moe…”zongen.
Zo ging dat in een groot gezin van 12 kinderen, de oudsten voedden mede de jongsten op!
Rechts mijn broer Rien, een verhaal apart. Hij was een zangtalent bij uitstek, muzikaal zeer begaafd, gentleman en had een schitterende tenorstem! Als hij bij het harmonium zong, was ik daar erg van onder de indruk. Ik zag hem als voorbeeld en zijn muzikaliteit inspireerde mij.
Tijdens zijn militaire dienst maakte hij furore als zanger, trad regelmatig op en ging zelfs ‘een blauwe maandag’ naar het conservatorium in Rotterdam. Hij trouwde met Adrie, eveneens gezegend met een mooie stem. Samen brachten zij een muzikaal begaafd ‘kwartet’ voort waaronder de tot op heden enige soliste die het van Gemerens Familiekoor rijk is...
Helaas zijn broer en zus niet meer in leven.

Na het debacle van ‘de eerste orgellessen’ deed ik op dertien jarige leeftijd een wonderbaarlijke ontdekking.…!
Wordt vervolgd.

11 opmerkingen:

 1. Mamma mia, zei je lelijke rotvent? Goed verhaal weer. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk om te lezen; prachtige foto's.

  Groet
  Alex H

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk die stukjes familiegeschiedenis. Zo dicht bij het vuur en zeker de helft nog nooit gehoord.
  Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even testen of ik onder mijn naam kan reageren ipv anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk stuk weer Gerard! Wat vond ik het altijd gezellig bij jullie thuis. Altijd vrolijkheid, altijd muziek! Je vader die mij 'Klokje klinkt...' liet fluiten zonder te lachen. Beloning een gebakje. 't Is me nooit gelukt! Gouden tijden.
  Ga zo door, ik kijk alweer uit naar het volgende hoofdstuk.
  Groetjes, Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie zinnen en vindingrijke passages. Hier en daar een prelude op wat nog moet gaan komen. Met dit einde je er een echte 'turn pager' of 'cliffhanger' van. Kortom, je bent aan het warmlopen...dat beloofd wat.

  Junior

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik herinner het me nog Alice! Heel wat neefjes en nichtjes overkwam hetzelfde met dit liedje! Maar El,je kunt bij ons alsnog een gebakje komen halen en je mág lachen met 'klokje klinkt'. Dan los ik toch nog een beetje de belofte in van mijn vader...!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk nu alweer uit naar het volgende verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je voor deze geweldige verhalen. Natuurlijk zijn veel zaken bekend, maar het is zo geweldig leuk om te lezen.
  Ik stuur ze door naar mijn kinderen. En.....kijk nu al uit naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ome Gerard,
  ik liet deze site pas aan mijn moeder lezen. Ze vondt het geweldig net als ik. Ze deed niets anders dan maar knikken en beamen tijdens het lezen. Ze zei:'"Ja jaahhh......zo ging het vroeger bij ons thuis"!!!!!
  Ga vooral door met die prachtige verhalen!! Ook die foto's zijn geweldig!!!
  Wanneer mijn moeder van de week weer komt laat ik haar weer even lekker mee lezen. Het geeft altijd weer leuke stof tot andere verhalen en belevenissen!

  Hartelijke groet, uw nichtje Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. lieve ome.
  Wat weer een sentiment met oa de "stoof" Dat was iets vroeger voor de Scholtsjes. Want daar waren we bijna bij onze opa en oma. Met alle gezelligheid en lekker eten zoals coteletten en eieren met spek en hele ouwe kaas. Elke week een blog plaatsen mag ook hoor!

  BeantwoordenVerwijderen