Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

vrijdag 22 maart 2013

1983. DE EERSTE DE BESTE.

“Geen pen zo goed en geen inkt zo duur die kunnen beschrijven wat wij in de afgelopen 15 jaar allemaal hebben beleefd”. Het volgende relaas bewijst weer eens dat, zoals de kop van een krantenartikel eens zei: “Het van Gemerens Familiekoor gaat geen zee te hoog”!

Terwijl op 1 januari 1983 de kruitdamp van het laatste raketje optrekt, staat het koor alweer op scherp voor de lancering van haar volgende zevenklapper..: de LP REÜNIE! Op 4 januari, de eerste repetitie in dit nieuwe jaar feliciteer ik allereerst het koor, want precies 15 jaar geleden kwam het instituut “van Gemerens Familiekoor “ van de grond, met eveneens de eerste repetitie op de 4e januari, maar dan in 1968…. Terug nu naar de repetitie van 4 jan 1983. Zes nichten worden deze avond in de bloemetjes gezet omdat zij een jubileum vieren! Lenie, Atie, Gerda, Magda, Jo en Alice zijn namelijk vandaag onafgebroken vijftien jaar lid!

Ook gaat een bloemetje en beterschap naar Boudewijn wiens blinde darm onlangs door toedoen van een snedig chirurgijn het daglicht zag en in de prullenbak verdween! Ik borduur even door op deze kleurrijke figuur.

PASPOORT GRAAG

Op 20 oktober 1982 namelijk krijg ik van hem een schrijven waarin hij aankondigt een brief te hebben verstuurd naar de redactie van de TROS, t.a.v. het televisie programma “DE EERSTE DE BESTE”:
---------------------
L.S.

Met veel plezier kijk ik altijd naar uw programma. Vooral het feit dat gewone Nederlanders tot vaak leuke en interessante zaken in staat zijn, trekt de kijker aan. Ik wil u graag het volgende onder de aandacht brengen: Ik ben lid van, voor zover wij hebben kunnen nagaan, de grootste zingende familie in Nederland. Zelfs in Europa hebben wij geen grotere zingende familie kunnen vinden! Het van Gemerens Familiekoor met ruim zestig leden bestaat reeds 15 jaar en heeft met veel succes optredens in binnen- en buitenland achter de rug. Ons repertoire bestond tot voor medio juli hoofdzakelijk uit lichte geestelijk muziek. Echter, op 16 november a.s. gaan wij een plaat opnemen met oude Nederlandse schoolliedjes, gearrangeerd door Harry de Groot. Zijn orkest zal ons op deze plaat begeleiden. Het koor heeft reeds 3 LP’s gemaakt en heeft ook al enkele TV optredens achter de rug.
Wij zijn gaarne bereid uw TV programma “De Eerste de Beste” luister bij te zetten.

In afwachting van een spoedig positief antwoord verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

Boudewijn Scholts.
----------------------

En wat denk je: Een paar dagen nadat Bous zijn brief verzond word ik gebeld door Henriëtte Salentijn van de TROS. Zij heeft de brief van Boudewijn ontvangen en vraagt mij naar de studio in Hilversum te komen “want wij vinden het idee van de heer Scholts een leuk item voor ons programma”. Uiteraard geven we aan de uitnodiging gehoor en hebben in Hilversum een leuk en geanimeerd gesprek gehad! Dat resulteerde in een bevestiging die wij op 27 december 1982 kregen van de TROS en ik citeer uit deze brief: “……met betrekking tot de medewerking van het van Gemerens Familiekoor uit Rotterdam aan het programma “De eerste de beste” waarvan de opnamen zullen plaatsvinden op zaterdagmiddag 15 januari 1983 in studio 1 van het NOS-complex in Hilversum. Het koor, bestaande uit ca 70 mensen zal dan het nummer “Vakantie-herinnering” zingen. Martin Rudelsheim zal aan enkele koorleden vragen stellen waarna de heer Strootman het koor zal dirigeren…..”

NOTEN KRAKEN…

Maar eer deze brief kwam zijn er tijdens de repetities behoorlijk wat tros- noten gekraakt omdat er op het koor toch wel wat bedenkingen naar voren kwamen zoals: het koor moet solo optreden en niet als aanvulling dienen bij, of achter één of ander experiment wat gelijktijdig bezig is. Ten tweede moeten we niet “te kijk” staan omdat we zo’n muzikale familieclub hebben, maar óók goed de gelegenheid krijgen om onze zangkunst te tonen. Voor deze ‘eisen’ had de regisseur alle begrip en zij kwam met een prachtig script!

Moesten we nog één ding regelen. “De stem van Harry”. Een paar regels van de medley zijn namelijk ingezongen door Harry de Groot. Bij soleren op de buis zou hij, gezien zijn grote bekendheid, onmiddellijk door de muzikale en familiale mand gevallen zijn, simpel omdat hij geen van Gemeren nazaat is.

Idee: Onze tenor Bas zou dat wel kunnen dacht ik, want de tand des tijds had absoluut nog geen vat op zijn stem! Hoewel er weinig tijd was om de tekst uit het hoofd te leren voel ik Bas aan de tand en vraagt of hij Wonderful Kopenhagen wil zingen op tv. Bas zou Bas niet zijn wanneer hij als tenor zijn tanden niet in het nummer zou zetten. Dus, aanschouw het Wonder(ful) Kopenhagen, perfect geplaybacked in onderstaande film….

Op zaterdagmorgen 15 januari vertrekken wij met een door ons gehuurde dubbeldekker met 70 man naar Hilversum. Het wordt een feestelijke dag! De sfeer tijdens de opnamen is opperbest en je ziet dat het er vanaf straalt. Wij krijgen volop te eten en te drinken. We kunnen merken dat, zoals óók bij eerdere tv optredens “Hilversum” nog niet gehinderd wordt door beknibbelen op budgetten want, in deze tijd ‘kan alles’. Zelfs de rekening van de bus kan naar omroepland… Rond en na de uitzending in april 1983 komt er weer een golf van krantenartikelen en reacties op gang. Of daar weer iets uit voortkomt lezen we in de volgende editie…….


WORDT VERVOLGD.

14 opmerkingen:

 1. Geweldig om weer te lezen en te kijken! Ik stuur hem weer door naar onze kinders!! Ga zo door oom Gerard!

  Groet Henk Hollemans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Enorm leuk om terug te zien / te lezen!

  Anton en Gercoline

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk!!!!!
  xxx
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hoor, dat was de tijd dat mijn zus en ik ook koorlid werden!
  Nooit spijt gehad!
  Groeten,
  Selma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heeft bas hollemans een prachtige stem
  gr henk strootman ( sr )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verhaal en mooie beelden! Wat waren we jong!!!!

  Bedankt, Atie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Halle lieve mensen allemaal (i.h.b. Gerard en Gerda),

  Wat leuk om van alle activiteiten op de hoogte te worden gebracht, want toen (in de jaren 80) wisten wij nog niet van jullie bestaan en dankzij onze lieve Alice (en mede Gert) hebben ook wij 't mogen meebeleven.
  Echt een zeldzaam koor met een even zeldzame band onderling, hecht en goed en vol humor ook. Fantastisch!

  Bedankt weer Gerard en tot de volgende keer.

  Veel liefs vanuit Gorinchem,

  Leo en Corrie vWdW  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gerard,

  Wat waren we nog jong!!! Prachtig en weer hartstikke bedankt!

  Fijne zondag en groeten aan Gerda van
  Hans en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke beelden. Oude tijden herleven. Wat waren we allemaal nog fris en fruitig. Tijden om nooit te vergeten. Hartelijk bedankt van Anneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ontzettend waardevol! Gertjan UK

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt Gerard, ik heb er van genoten!
  Groeten aan allen,
  Gré van der Sluis van Gemeren.

  BeantwoordenVerwijderen


 12. Hallo Gerard,
  Heel leuk om weer een mail te krijgen van alle belevenissen
  die we met elkaar gehad hebben. Alle lof hiervoor en bedankt.

  Verder wens ik jullie gezellige dagen met je gezin in de komende week.

  Groetjes en tot ziens,
  Magda.


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Na een paar dagen zonder internet (wat is dat toch lastig...) eindelijk weer online en in de gelegenheid het blog te lezen.
  Het was weer genieten, vooral de oude beelden met al die jonge "toetjes!"

  Liefs, Lies B.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat leuk weer, al deze reacties! In het volgende hoofdstuk veschijnen er eerst donkere wolken waarna de zon weer opkomt en na "een nieuwe start" het VGF gaat bloeien als nooit tevoren...!

  BeantwoordenVerwijderen