Ruim veertig jaar het Van Gemerens Familiekoor dirigeren; een dankbaar onderwerp om over te schrijven. Zoveel herinneringen zijn er op te halen. Van de jongensdroom mijn brood te verdienen in de muziek.... tot een bus vol familie in de sloot tot.... 42 jaar afwisseling en muzikaal avontuur. Ooit schreef ik een versje (zoals Toon Hermans zijn gedichtjes zo mooi noemde) over wat een clown en een dirigent aan elkaar verbindt. Hier een klein stukje uit dit vers: "Een clown treedt op in het circus en doet dat voor zijn werk. Maar ik, ik doe 't voor mijn plezier en nog wel in de kerk. Een clown die heeft zijn pakkie en ik heb m'n muziek, maar verder is er geen verschil, we hebben allebei publiek."

dinsdag 18 september 2012

RADIO, TELEVISIE, PERS EN VEEL PLEZIER.

Ik schrijf nog steeds eind 1981. Wat hebben we toch veel leuke dingen beleefd in de achterliggende jaren. Hierbij ligt weliswaar het gevaar op de loer dat wij alles “maar gewoon” zijn gaan vinden. Iedere keer weer succes met repeteren, optredens, weekendjes uit , een paar televisie optredens, reizen naar Frankrijk en veel, heel veel gezelligheid!
En dan ineens is het enthousiasme om naar de repetities te komen tanende. Zozeer dat ik in deze tijd een brandbrief schrijf naar de koorleden dat:in het koor ‘de geest’ voor vijftig procent is verdwenen, dat het met de prestaties op de repetities bergafwaarts gaat, en dat het gevaar van een inzinking dreigt waardoor ik straks niet meer gemotiveerd ben om door te gaan!
En dit terwijl in het naderend nieuwe jaar het koor haar 15 jarig bestaan hoopt te vieren.

CRISIS.
Men schrikt van deze brief en op initiatief van Alice en Jaap worden alle koorleden telefonisch gepolst hoe het met de animo is om door te gaan. En dàt werkt! Het bestuur schrijft vervolgens een brief naar de club. En de volgende zinsneden beuren de hele club op:

“Al zitten we nu in een crisis, we moeten absoluut doorgaan! Zingen kun je in ieder koor, maar in zó’n koor nergens. We hebben samen hoogte- en dieptepunten meegemaakt en daarom hebben wij behalve een muzikale, ook een emotionele band met elkaar die niet verloren mag gaan. Om te zingen moet er nieuw bloed stromen waar we allemaal aan mee moeten doen. Ons voorstel is dan ook: we gaan door met het van Gemerenkoor onder het motto: een nieuwe start, een nieuw begin”!

En jawel, op de eerste repetitie, 11 januari 1982 staan er weer 47 enthousiaste neven en nichten te kwinkeleren in Te Hoogerbrugge om zich voor te bereiden op een kerkdienst in de Wilhelminakerk in Haarlem! (4 krantenknipsels later zingen wij dan ook in een afgeladen kerk)!

“EEN GESCHENK”
Maar er gebeurt deze repetitieavond nog meer want, als ‘een geschenk uit de hemel’ krijgen wij een uitnodiging van de NCRV om op 6 januari 1982 naar Hilversum te komen om te praten over een door iemand aangedragen idee voor een item in de toen zeer populaire TED-SHOW. Alice en ik rijden aldus naar Hilversum om met producer Stef Boers het volgende te bespreken: Het idee is om de kandidaten in de TEDSHOW te laten zoeken naar combinaties van bijvoorbeeld broers, zussen, moeder en dochter. Dit terwijl het koor een nummer zingt…! Natuurlijk vinden wij het een ‘gouden idee’ hoewel we pleiten dat wij behalve het ‘zoeknummer’ een extra nummer kunnen zingen om het koor goed tot haar recht te laten komen. En dat is geen enkel probleem.
Wij rijden in de wolken terug naar Rotterdam. En op de11e januari van dit gedenkwaardige jaar hebben wij op de repetitie een ‘fabuleus’ verhaal. Allemaal enthousiast en we repeteren de 2 nummers die wij gaan zingen in de show, als nooit tevoren….Een dag later kon ik dan ook het ‘uit de as verrezen koor’ schrijven, en ik citeer uit die brief:

“Wat was gisteravond weer een gezellige, ouderwetse avond. Aan iedereen was te merken dat er iets spannends en leuks staat te gebeuren. Een avond van actie en tegenactie. “Het van Gemerenkoor ten voeten uit”, zei iemand zijdelinks!

OP NAAR OSS.
Op 16 januari krijgen wij de officiële uitnodiging van de NCRV met de mededeling dat het van Gemerens Familiekoor op 27 januari 1982 om 15.00 uur wordt verwacht in Schouwburg De Lievekamp in Oss voor de tv opnamen van de TED-SHOW.
Hoe kom je daar terecht, vragen velen zich af. Wel, dat was een leuke aanleiding! Nichtje Marijke Strootman deed een paar afleveringen eerder mee aan deze “Neerlands meest geëmancipeerde superkoppelquiz zònder huwelijksvoorwaarden”. Marijke attendeerde de Ted-Show op ‘haar’ familiekoor waarna de producer van het VGF bij de NCRV een leuk idee voor de quiz lanceerde en binnen een paar weken lag de uitnodiging van onze ‘thuisomroep’ in de brievenbus! Een kort, maar heel leuk fragment uit de Ted-Show waarin Marijke door Ted de Braak wordt geïntroduceerd zien we dan ook in deze blog.Op bijgaande foto zien we Marijke in de 'huwelijksscene' met op de achtergrond een aantal familieleden.


 De opnamedag op de 27e januari is grandioos. Eén en al gezelligheid! Consumpties tijdens de opnamen en een diner in Motel Nuland valt ons ten deel. De sfeer is fantastisch en alle koorleden genieten met volle teugen. Nu, na 32 jaar kijken we in dankbaarheid terug naar een tijd waarin in omroepland (bijna) alles kon….!
De foto’s en film spreken voor zich. Een souvenir om blij van te worden en trots op te zijn, want wie maakt zoiets nou mee…!
De helaas veel te vroeg overleden orkestleider Harry de Groot kwam na ons optreden direct met een geweldig idee om met het koor en Harry’s orkest een plaat vol te zingen met ‘Hollandse Liedjes”!
Ons plakboek zit vol met artikelen uit kranten en weekbladen over dit optreden. Te veel om hier op te noemen, laat staan te plaatsen. De reacties na de uitzending zijn niet van de lucht en de plaatverkoop loopt als een trein. Alle brieven en krantenknipsels zijn bewaard gebleven.

GEWOON DOORGAAN…
Na dit optreden gaan we tot de vakantie ‘gewoon’ door met repeteren en optreden zoals: medewerking in de Triomfaterkerk in Rotterdam, optreden in De Doelen in Rotterdam voor de Evangelische Alliantie. Of het niet genoeg is gaan we weer een weekend weg voor een performance aan een dienst in Apeldoorn. Gepakt en gezakt met slaapzakken, kussens, slopen, lakens, dekens en tandenborstel en map… gaan we weer op tournee en slapen een nacht in de herberg “Het Campvelt” in Doornspijk.

Hieronder de film van De Tedshow. Al zeg ik het zelf, er staat een koor, schoon van uiterlijk en zuiver van toon…. Let op de leuke en gevatte antwoorden van onze koorleden tijdens ‘de ontknoping’ door Ted de Braak. Al met al kunnen we terugzien op een succesrijke dag. Het jaar 1982 is nog maar net begonnen en we maken ons al op voor wederom een paar hoogtepunten in ons bestaan: het instuderen en opnemen van een plaat met Hollandse Liedjes, een hilarisch repetitieweekend op de Betuwe èn het opnemen van weer een televisieprogramma. Deze souvenirs in de volgende blog! Dus,WORDT VERVOLGD. 

5 opmerkingen:

 1. Hoi Gerard!

  Wat - alweer - een geweldige blog. We hebben genoten van de filmpjes over de Ted-show. Volgens mij heb ik dit destijds op tv gezien en dan is het zo leuk om dat later nog een keer als familie te aanschouwen, met Ma, Sjoerd, Alice en nog veel meer...

  Ga zo door, Strootman! Léuk, man....!!!

  Groeten, ook aan Gerda,

  Jan Petit.


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk. leuk. leuk, leuk, leuk...je Blog!
  Bedankt.
  xxAnneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad erg leuk! Ongelofelijk dat er overal wel een filmpje van is haha en deze zijn nog van een geweldige kwaliteit ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We vinden het leuk!
  Stroot jr.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gerard,
  Nu pas toegekomen aan het lezen van de laatste blog. Wat is tie weer
  leuk en dat filmpje met Ted de Braak en het koor.
  Inderdaad wat een leuke reacties van de koorleden, vooral Sjoerd en later Bas Hollemans.
  Wat een talenten had/heeft onze familie. Erg leuk was het weer om het
  nog eens te beleven!

  Dag, tot ziens en groeten aan Gerda!

  BeantwoordenVerwijderen